Dans ederek ibadet olur mu?

 

Her Müslüman bu soruya hiç düşünmeden “tabiî ki hayır” cevabını verir… Ancak bu “tabiî ki hayır” diyen Müslümanlardan bir kısmı, yazımın ortalarında  şunu diyecekler… “Tabiki dans ederek ibadet olmaz, ama bu dans değil ki…”

İstanbul’da yaşadığım olaylaran ve sohbetlerden bahsedeceğimi söylemiştim… Bunlardan bir tanesi yine çok ilginç…

Bir bayan, semazen eğitimi alan ve bir dönem törenlere katılan oğlunun, şimdilerde törenlere katılmamasından duyduğu üzüntüyü şu şekilde dile getirdi… “Oğlum devam etmediği için işlerinin de bereketi olmuyor, ona diyorum ama dinletemiyorum”

Sema etmek,  ibadet değil ki Allah onu yapanların işlerine bereket versin…

Bu fotoğraf size neyi çağrıştırıyor? Sema gösterisinde, semazenlerin yaptığı harekete sizce de benzemiyor mu?

untitled 1

 

 

 

 

 

 

Fotoğraftaki bayanın duruş şeklinin manasını kaynaklardan öğrenelim…“Yüzyıllar boyunca Hindistan’da dans bir tür tapınma yöntemi ve coşkunun dışa vurumu olarak kullanılmıştır. Dans eden Tanrı Shiva (Nataraja) Hint dansının en önde gelen simgesidir. Başının üstünde duran ay duyuların kontrolünün sembolüdür. Bedeni etrafına sarılmış yılanlar hayat veren yaşam güçleri üzerindeki kontrolünün ispatıdır. Kötü bir şeytanın üzerine kalmış ayağı, egoyu alt etmenin sembolüdür.  “http://www.haberaktuel.com/indian-dance-styles-noel-google-logo-haberi-350437.html

Hindistanda bayanlar, tanrılarına dans ederek ibadet ediyorlar…

“iyi de canım, sema gösterisi başka bir şey” diyenleri duyar gibiyim…

Peki, bir dansın ibadet olması için “islami” açıdan hangi şartların olması lazım…

  1. Kur’an da ibadet olarak geçmesi…
  2. Peygamber uygulamasında olması…

Her ikisinde de yoksa ibadet değildir… İbadetin sınırlarını bizler belirleyemeyiz… Allah belirler…

Peki bu  sınırları “insanlar” belirmeye kalkarsa ne olur? Hadi  belirleyelim… Dans, nasıl olursa ibadet olur?

  1. Çalınan alete göre… Ney çalınırsa ibadet, flüt, piyano, saz, gitar çalınırsa ibadet değil … mi diyeceğiz…
  2. Kıyafete veya kıyafetin rengine göre… mi?  Sema törenlerindeki gibi beyaz ve etekli olursa ibadet, renkli kıyafetler veya altta pantolon olursa ibadet değil !
  3. Erkek ve kadınların bir arada olup olmamasına göre…  mi?  Artık günümüzde erkek ve kadının birlikte sema edebildiği oluyor.. Ancak sema ederken elbisenin etek kısmı açıldığı için bayanların erkeklerle bir arada olması  uygun bulunmuyor…( Not: Hacda kadın ve erkek bir arada ibadet ediyoruz…)

4.  Sadece erkeklerin ibadete katılabilir olmasına göre…  mi? Sema töreni senelerce, sadece erkekler yapabilir gibi sunuldu… (Not: İslamiyette kadın için ayrı, erkek için ayrı bir ibadet yoktur…)

5. Ailece, yapılabilen bir ibadet olup olmamasına göre… mi?

6.İbadete başlarken “bir şeyh” den olur alıp, alınmasına göre…mi? (Not: İslamda, hiçbir ibadet öncesinde birilerinden “olur” alınmaz…)

7. Törenin yapıldığına yere göre… mi? Artık açılışlarda, güzellik yarışmalarında bile sema gösterisi yapılıyor…

Görüyorsunuz ya, bu şekilde işin içinden çıkmak mümkün değil…

Zaten Müslümanların çoğunluğu sema gösterisini bir ibadet gibi algılarken; Batı dünyasının Mevlana hz. “namaz” kılan bir Müslüman olarak değil de, sadece sema eden biri olarak tanıması, bunun bir ibadet olmadığının da kanıtı…

Peki insan neden bu tür şeylere ihtiyaç duyuyor…

Çünkü  başka türlü “ibadet coşkusu” hissedemiyor…

Nasıl ki Osmanlı,  savaş ruhunun kaybedildiğini görünce orduyu aşka ve şevke getirmesi için “mehter takımını” kurmuş, ne yazık ki bizde namazımı layıkıyla kılamadığımız için başka şeylerde o coşkuyu arıyoruz…

Ve sonuç…

Dinde olmayan şeyler,  “dinden” gibi sunulmaya çalışılırsa, bir noktadan sonra sonuçta, ne yazık ki yayınladığım videodaki gibi olur…

Bu yazı Dini Meseleler, Yazılarım kategorisine gönderilmiş ve , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.